Zapraszamy do serwisu poświeconego Wielkanocy.
Tu znajdziesz wszystko na temat Wielkanocy,
   skąd się wzięła, jakie są zwyczaje, dekoracje, przepisy, życzenia.
                              w związku z nadchodzącymi świętami,
                              redakcja Serwisu życzy wszystkiego najlepszego!

pasztet wielkanocny

Pasztet ? potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzywa, grzybów, ryb lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami.

Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami, często występuje jako konserwa.

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVII w i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.

(źródło: artykuł w Wikipedii, licencja: GNU FDL, autorzy)

 

Kilka przepisów na pyszne pasztety, również pasztet wegetariański (wraz ze smakowitymi zdjęciami) znajdziecie na kulinarnym blogu Matki Wariatki - zobacz przepisy